maanantai 27. kesäkuuta 2016

Tanssilavojen pimeä puoli


Vaikka suurin osa tanssiharrastuksesta on ihanaa ja mukavaa, niin kaikenlaista ikävääkin mahtuu mukaan. Lähes jokaiseen tanssi-iltaani kuuluu vähintään yksi epämiellyttävä kokemus. Johtuuko se siitä, että olen uusi kasvo lavoilla, siitä että olen nuori, vaiko jostain aivan muusta, mutta olen varma, että en todellakaan ole ainoa. Se että olen käynyt nyt 3 kuukautta ahkerasti tanssimassa lähes viikottain, ja se että suurimpaan osaan tanssi-illoista mahtuu jokin vähintään kyseenalainen kokemus, on mielestäni erittäin huolestuttavaa. Onko lavatanssien tilanne oikeasti tälläinen? Tämä on minulle arkipäivää, ja varmasti hyvin monelle muullekkin. 

Miten on mahdollista, että se on niin yleistä? Miksi se on minullekkin jo "normaalia"? Miten se voi olla niin näkymätöntä, että kukaan ei puutu siihen? Miksi jotkut miehet kuvittelevat voivansa tehdä mitä tahansa? Pahinta tilanteesta tekee se, että pakkien antaminen kielletään rankalla kädellä tanssi-ihmisten keskuudessa, lähes ainoaksi hyväksyttäväksi syyksi annetaan humalatila, mikä on mielestäni huomattavasti hyväksyttävämpää kuin monet muut kokemani asiat. 

Kun tanssii vieraan ihmisen kanssa olisikin hyvä tiedostaa, että toisella voi olla aivan eri rajat kuin itsellä. Ja yleisesti ottaen yhteinen sävel tanssietäisyyden suhteen löytyykin helposti, molempien tulee antaa tässä asiassa tilaa toiselle ja aluksi hieman tutkailla millä välimatkalla kumpainenkin kokee olonsa hyväksi. Mitä taas tulee kosketteluun, raja siinäkin on hyvin häilyvä. Ja toisen ihmisen kosketus samaan paikkaan voi tuntua epämiellyttävämmältä kuin jonkun toisen. Esimerkiksi tutuilla tanssittajilla on minun näkökulmastani eri rajat kuin tuntemattomilla. Lisäksi tapa miten koskettaa on oleellinen asia. Mikäli kosketus on tehty pilke silmäkulmassa ja huumorimielellä se on täysin eri asia kuin, että se olisi tehty tosissaan "kiiman kiilto silmissä". 

Tanssiessa ollaan lähellä toista, huomattavasti lähempänä kuin arkisissa tilanteissa, missä noudatetaan ja kunnioitetaan toisen henkilökohtaista tilaa. Tanssiessa raja hämärtyy, varsinkin syliotteissa ollaan usein vahvassa kehokontaktissa. Lähellä olemisessa ja tanssimisessa ei ole mitään väärää, jos sen tekee kuten kuuluu. Jos on tarkoituksena nauttia tanssimisesta tämä on täysin hyväksyttävää ja ylipäätään pieni leikittely ja flirttailukin kuuluu asiaan. Mutta jos tarkoituksena on hakea jonkinsortin seksuaalista nautintoa, päästä iholle tai vain koskettelemaan niin mennään kyllä pahasti metsään. Jos tanssi on ainoataan hinkkaamista ja nylkyttämistä, niin se ei ole enää tanssia, eikä mielestäni todellakaan kuulu tanssilavoille. Tietysti oman puolisonsa/tutun tanssiparinsa kanssa saa touhuta mitä haluaa, mutta ventovieraat voisi jättää rauhaan tälläiseltä toiminnalta ja keskittyä mielummin itse asiaan, eli siihen tanssimiseen. 

Ilmeisesti jotkut miehet näkevät naistenrivin lihatiskinä, josta voi käydä hakemassa oman "palansa" ja seuraavat minuutit tehdä tälle mitä tahansa. Siltä se minusta ainakin välillä tuntuu. Pitääkö minun hyväksyä kaikenlainen käytös, ja mihin vedän rajan? Kaiken lisäksi on hyvin vaikeaa sanoa kenellekään, että hei tämä ei nyt tunnu kivalta voisitko lopettaa. Ja vaikka sanoisinkin, niin se ei tarkoita sitä että mies on samaa mieltä ja tekee niin kuin pyydän. Mutta koska miehen toiminta ei välttämättä näy ulospäin, en voi vain lähteä tilanteesta pois ja jättää miestä seisomaan lattialle. Mitä jos siinä tilanteessa kaikki jotka sattuvat näkemään ajattelevat, että jätin miehen lattialle koska hän ei ollut mielestäni tarpeeksi hyvä tanssimaan tai hänen ulkomuotonsa ei miellyttänyt. Vaikka totuus on toinen, muut eivät sitä tiedä. 

Kehujahan on aina mukava kuulla, on kiva jos joku joskus sanoo mekkoa kauniiksi tai kertoo kuinka kivalta tukka näyttää tänään. Mutta miten tulee reagoida kun tanssipartneri sanookin että, sinulla on kivat rinnat, niitä olisi varmasti kiva puristella, tai kyllä tuollaista takapuolta katselisi ilman mekkoakin. Epämiellyttävät tilanteet, eivät todellakaan aina johdu koskettelusta, vaan sanoillakin pääsee samaan lopputulokseen. Entä suorat ehdotukset, minulla on tuolla asuntoauto, jos lähdettäisiin käymään siellä? Minä voin kyllä viedä sinut kotiin tanssien jälkeen? Mitä jos tulisit luokseni yöksi, voisin sitten aamulla tuoda sinut takaisin autollesi? Tiedän kivan paikan tästä läheltä, lähdetäänkö käymään siellä? Miksi sinulla on sitten punaista huulipunaa jos et kerran anna, se on merkki siitä, että nainen on himokas ja halukas?

Kysymyksiin on helppo vastata, että ei kiitos. Tosin usein nämä kyselijät eivät jätä sitä siihen, vaan jatkavat jankkaamista koko tanssin ajan. Jotkut myös kertovat jokaikisen asian mitä haluaisivat minulle tehdä, haluaisin riisua mekkosi, voisin viedä sinut kotiini ja panna koko yön, entä millaiset alusvaatteet sinulla on, onko niissä pitsiä? Saisin sinut kokemaan sellaista nautintoa mitä et ole aikaisemmin kokenut, minulla on muuten todella iso.

Ja keitä nämä ihmiset sitten ovat? He ovat minun näkökulmastani lähes poikkeuksetta "vanhoja setiä". Voisivat jotkut olla varmaankin isoisiäni ikänsä puolesta. Mikä saa heidät olettamaan että minä olisin halukas lähtemään heidän mukaansa? Onko joku ikäiseni joskus lähtenyt, vai koska heidän oman ikäisensä eivät lähde niin he ovat vaihtaneet nuorempiin? 

No entäs sitten se koskettelu puoli? Tarvitseeko minun kiemurrella 2 kappaletta miehen kanssa kuka hieroo ainoastaan erektiotaan reiteeni ottamatta yhtäkään tanssiaskelta? Tai hieroo itseään minuun ilman erektiota, ehkä jopa kävellen muutaman askeleen välissä? Entä onko minulla oikeus siirtää miehen kättä kuka on laskenut sen liian alas? Entä jos se käsi ei ainoastaan ole takapuoleni päällä vaan se puristaa sitä? Ruuhkaisissa juhannustansseissa eräs herra laittoi ensin kätensä kyljelleni, ja hivutti sen siitä paitani alle. Ja kerran yksi mies kuiskutteli ensin tuhmia jonka jälkeen näykkäisi korvastani. Ja olempahan 2 kertaa joutunut suudelluksikin, ensimmäisellä kerralla mies teki lopussa taivuksen ja yhtäkkiä tunkikin kieltä kurkkuuni. Toisella kerralla mies yritti antaa pusua tanssin lomassa, kun käänsin pääni pois hän suuteli poskelle. Yhden tanssin lomassa mies käänsi minut selkä itseään vasten, otti minua lantiosta kiinni ja alkoi kääntelemään lantiotani omaa etumustaan vasten ja tätä jatkui siihen asti kunnes itse käänsin itseni pois, tapahtuneen jälkeen mies totesi minulle, että et voi omin päin pyörähdellä. 

Pahinta noissa tilanteissa on se että en uskalla sanoa vastaan. Pelkään että jos nyt sanon pahasti, kieltäydyn toisesta kappaleesta tai annan hakurivissä pakit, en pääse tanssimaan enää ikinä kenenkään kanssa. Saan itselleni "nirppanokan" maineen ja kukaan ei enää halua tanssia kanssani. Usein nämä herrat pyytävät myös seuraavalle kappaleparille, mutta sentään siitä uskallan nykyään kieltäytyä. Lisäksi jos kerran lähdet tanssimaan tälläisen kanssa, saat luultavasti tanssia koko illan hänen kanssaan. Hän hakee jatkuvalla syötöllä, niin rivistä kuin penkiltäkin. 

Miten nämä herrat saisi lopettamaan. Olisiko ainoa ratkaisu vain olla tanssimatta heidän kanssaan. Ehkä he hyvin äkkiä lähtisivät lavoilta jos kukaan ei enään lähtisi tanssimaan. Mutta ongelmana on lavaetiketti, minkä mukaan kaikkien kanssa tanssitaan ja minkä mukaan ei ole kohteliasta tanssia jonkun muun kanssa samaa kappaleparia, minkä on kieltäytynyt tanssimasta jonkun toisen kanssa. 

Lavoilla on aina minun kaltaisiani ihmisiä, ketkä eivät vain uskalla kieltäytyä yhdestäkään hausta. Mitä käy kun tälläinen mies kohtaa tytön kuka ei osaa sanoa EI sitäkään vertaa mitä minä. 

Onneksi suurin osa tanssikansasta on aivan päinvastaista kun nämä kokemukset. Ikään ja tanssitaitoon katsomatta tanssiväki on erittäin mukavaa ja kohteliasta. Tanssi-iltani sisältävät pääsääntöisesti niitä ihania tanssikokemuksia. Harmi vain, että tälläisiä ikäviäkin kokemuksia mahtuu mukaan ja mikä harmillisinta, niistä ei vain puhuta. Naisia luultavasti hävettää kertoa kokemuksistaan ja se tunne siitä että on joutunut jollain lailla hyväksikäytetyksi nolottaa. Entä jos joku ei enään halua palata lavoille vastaavien kokemusten jälkeen?

Tämä teksti käsittelee aihetta naisnäkökulmasta, mutta olen aivan varma, että myös miehet kokevat vastaavaa naisten puolelta. 

Myöskin Hanna kirjoittaa aiheesta blogissaan54 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ikä on varmasti yksi tällaisen toiminnan altistava tekijä. Itse yli 20 vuotta tanssilavoja kolunneena, voin kertoa, että ensimmäisinä vuosina oli partnereita joka lähtöön, mm. näitä reiden nylkyttäjiä, pussailijoita ym. vähemmän toivottavia. Ikä (40+) on tuonut armahduksen, nyt en vastaavaan ole törmännyt vuosiin. Ikävä vaan että sama peli edelleen lavoilla jatkuu =(

   Poista
  2. Näin minäkin luulen, nuoret ja kokemattomat tytöt ovat helppo kohde :( Toivottavasti vaan kaikki vastaavaa kokevat rohkaistuisivat lähtemään tilanteesta ja mahdollisesti kertoisivat järjestyksenvalvojille, jotta he voisivat seurata ja tarvittaessa puuttua näiden ahdistelijoiden toimintaan.

   Poista

 2. Valitettavasti taitaa jäädä sinun harteille oppia, miten kieltäytyä kohteliaasti. Suorissa ehdotuksissa ei ole mitään laitonta ja sekä naisissa että miehissä on niitä, jotka niistä pitävät. Mitä tulee hieromiseen yms. on helppo sanoa että heistä tuntui että sinä olet lämpiämässä heille. Moni mies on asialle sokko ja omissa kuvitelmissaan varmasti näkevät sinut hyvinkin himokkaana. "Hiljaisuus on myöntymisen merkki"?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se varmasti on, pitää vaan opetella sanomaan suoraan eikä sietää tuollaisia tilanteita.

   Poista
 3. jätä vaan tuollaiset irvokkaat "sedät" tanssilattialle ja sano reiluun ääneen kommenttisi ala-arvoisesta käytöksestä, niin että muutkin lähelläolijat kuulevat. Toivottavasti naiset osaavat antaa pakit tällaisille nylkyttäjille...Ei kenenkään tarvitse alistua tällaiseen kohteluun ei nuoren eikä vanhemmankaan!!!

  VastaaPoista
 4. Itsellä ei ole noita hiplaajia tullut vastaan, tosin ehkä johtuu siitä että olen vastakkaisen sukupuolen edustaja. Tiedän kyllä muutamia joille vanhemmat naisihmiset ovat ehdotelleet kaikenlaisia.. omista lavatanssikokemuksista on tosin aikaa jo yli 10v. Lähtökohtaisesti kuitenkin voinen todeta, että jos toinen tekee jotain mikä ylittää ns. rajat niin kyllä sen tanssimisen voi siihen paikkaan lopettaa ja jättää kaverin sinne parketille. Tarpeeksi monta kertaa kun näin tapahtuu niin luulisi näilläkin tapauksilla raksuttavan päässä sen verran, että ei ole hyväksyttävää toimintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kyllä yhtälailla naiset varmasti aiheuttavat miehille epämiellyttäviä tilanteita. Ehkä jos jatkossa vielä saan osakseni törkeää käytöstä, uskallan vain jättää miehen tanssilattialle.

   Poista
 5. Näitä törkeyksien höpöttäjiä on muuallakin kuin lavalla. Saavat jotain kiksejä siitä kun puhuvat ääneen naiselle. Eivät oikeastaan välitä vaikka nainen olisi kauhistuttaa. Nämä ehkä käyttävät näitä puhelinseksilinjojakin.Nuoret ihmiset ovat kauniita ja seksikkäitä ja tanssivat tuttujen kanssa hyvinkin lähekkäin. Jotkut sivusta seuraavat ottavat toisista mallia. Itse olen jo vanhempi tanssija mutta muistan nuoruudesta että jos työntää toisen kauemmaksi ja kädet oikeille paikoille niin eiköhän viesti mene perille ettei ole tullut sinne läävittäväksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän niitä on, samoin muitakin ahdistelijoita. Lavat vaan ovat aika otollisia tälläiselle toiminnalle. Pitää jatkossa rohkeasti puolustaa sitä omaa tilaa näissä tapauksissa.

   Poista
 6. Hei,itsekin olen kirjoittamassa tansseista lähiaikoina omaan blogiini ja tässä on hyvä näkökulma ottaa myös asiaksi. olen itse tanssinut 15 vuotta, aloitin jo 15 vuotiaana, mutta aloitin heti harrastelijana, tanssin pitkälti harrastajien kanssa ja sain pian harrastajan maineen. Näitä lähmiä ei juurikaan näkynyt, mutta herranen aika sitä lähmien määrää kun palasin lavoille vuosien hiljaisemman elon jälkeen. Harrastelijat olivat pitkälti uusia enkä tuntenut heitä. Tiedän tunteen tukalassa tilanteessa, mutta niissä täytyy vaan arvostaa itseään niin paljon, että uskaltaa sanoa jos joku menee rajan yli. Kiva että olet päässyt lavatanssiin mukaan, tämä on kaikesta huolimatta ihana harrastus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eli tästä voidaan päätellä että he ilmeisesti kokeilevat uusia naamoja. Ja niinhän se on, hyvää on onneks niin paljon, että en ole harrastustani muutamien ikävien tapausten takia lopettamassa :)!

   Poista
 7. Minut on heitetty ulos viidestä tanssiseurasta ja syyksi on ilmoitettu kiinnostus naisiin. Tai jotkut eivät tykkää. Osa on sellaisia ketjurektioita nimittäin on tanssityylejä joita harrastaavat samat ihmiset. Homojen kanssa ei tule ongelmia ja siihen on syynsä. Heterot miehet eivät tanssi keskenään ja jos tanssivat esim. Argentiinalisen tangon opettelu niin homon kanssa sujuu hyvin. Pahimpia miinoja ovat transihmiset. Karvainen gorilla joka kuvittelee olevansa nainen tai nainen joka kuvittelee olevansa mies. Tälliset säätävät kuvioita niin että pääsevät lääppimään omaa sukupuoltaan. Ei tämä mitään mutta kun sen seurauksena joutuu hetero mies tanssimaan miehen kanssa. Kun tästä jotenkin ilmaisee tyytymättömyyttään niin se on seksuaalista häirintää.
  Ikärasismi eli ikäsyrjintä on aika osotettavissa olevaa. Iälleen ei mitään voi ja geenit ovat eiliset eri ihmisillä. Toisten terveys estää tanssimisen jo 30 vuotiaana toiset Samuliinit ei lopeta koskaan.
  Tanssi laji määrää aikapaljon otteen. Afrikkalaisperäisissä tansseissa on seksikkäämmät otteet mitä muissa tansseissa. Esim.Blues,Argentiinalinen tango.
  Daameja on monenlaisia. Ihmisryhmäsi ei ole ainoa. Toinen voi odottaa lähiotetta ja pitää virheenä jos ei vie kehokiinni. Loppujen lopuksi kunnon heteronaisia on aika vähän. Sellaisia jotka ei miestä pelkää. Tunteita tulkitsee helposti väärin. Silmien seisominen päässä johtuukin oikesti siitä että on juuri tullut erittäin vaativista toisista tanssiharjoituksista. Oikeasti viedessä ei juuri pysty näista ajattelemaan. Ainoa on että huomioi että toinen seuraa vientiä. Jos on ns. liian kaunis nainen niin silloin vieminen on todella haastavaa. Pitää oikein sulkea huomiotaan seuraajan ulkonööstä jotta pysyy rytmissä.
  Noin lopuksi kiteyttäen. Valtavan viehättävät daamit ei yleensä ole varottavia vaan tyypillisesti ongelmia tulee silloin kun hyväsydämmisyyttään tanssittaa vammaisia tai heikon terveyden omaavia. Älä kysy miksi, mutta näin se vain on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ....miehillä ei ole aina helppoa varsinkin jos aletaan tulkitsemaan väärin miestä,,toivottavasti pelkoilu kirjoitukset eivät johda siihen että miehet ei uskalla tehdä kohta mitään...

   Poista
  2. No ei varmasti ole miehilläkään helppoa:/ Ja luulen että normaaleilla miehillä on sen verran maalaisjärkeä, että ymmärtävät varsin hyvin mikä on hyväksyttävää ja mikä ei, myös tulevaisuudessa.

   Poista
 8. Kuvaus törkeyksistä on sydäntä särkevää luettavaa. Pahoittelut meidän miesten puolesta. Laji itsessään on sellainen, että ainakin minulle ulkopuolisena moinen käytös sopii siihen stereotypiaan, joita yhdistän tanssilavoilla pyöriviin nykyajan aikamiespoikiin, joiden ainoa kommunikaation muoto on tanssi ja törkeä käytös. Mutta silti suurin kysymys minulle tässä tarinassa on se pakko ja puolustuskyvyttömyys, josta kerrot. Huono käytös on niiden sikojen häpeä, ei sinun!! Sä voit huoletta vaikka huutaa tanssin lopuksi "Lopeta nyt jumalauta se pervoilu". Ainoat, jotka paljastuu on ne äijät jotka kähmii ja ne naiset jotka haluavat tulla kähmy tueksi. Kumpikaan ryhmä ei Muodosta minkäänlaista enemmistöä tanssilava kävijöistä enemmistö on kuitenkin tavallisia ihmisiä jotka ymmärtävät sen että jokaisella on oikeus määritellä omat rajansa. Aikuisuutta on se että osaa ja uskaltaa puolustaa itseään silloin kun on sen tarve eikä anna itsensä tulla hyväksikäytetyksi ja nöyryytetyksi sen takia että ajattelee "Mitähän muut ajattelee minusta?".

  Tanssilavojen huono käytös on ollut osa sitä kulttuuria jo sata vuotta. Se kulttuuri ei muutu ennen kuin sitä joku muuttaa puuttumalla sen ikävimpiä ilmiöihin. Jos olet huomannut niin kähmijä-äijät jättävät koskematta naisiin joista huokuu hyvä itsetunto ja kyky puolustaa itseään. Vastaavasti olet voinut huomata myös sen että nämä aikuiset naiset eivät jää ilman tanssiseuraa - se on vain vähän parempaa kuin "bambilla" joka avuttomuudellaan kutsuu susia puoleensa.

  Huono käytös on vain ja ainoastaan siihen syyllistyvien vanhojen miesten syy ei sinun syy mutta vastaavasti sinulla ei ole mitään pakkoa alistaa itseäsi heidän edessään. Itsesi puolustaminen on sinun vastuulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi suurin osa teistä miehistä kuuluu kuitenkin siihen aivan toiseen kastiin. :) Minullahan se vastuu puolustaa itseäni on, ja ehkä alan ymmärtää, että minulla on myös oikeus niin tehdä ja kaikkea ei tarvitse sietää.

   Poista
 9. Minä en tykkää just tuosta, että kieltäytyä ei saa. Jos joku hinkkaaja hakee uudelleen ja sanon ei, niin saan heti nartun ja nirson maineen. Äkkiä kukaan ei hae.
  Muutenki tarttusin tuohon hakemisjuttuun, uutta kasvia ei hae kukaan :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on se suurin pelko:( Tosin minua uutena kasvona kyllä haetaan mielestäni hyvinkin paljon, mutta huolettaa juuri se jos alan "nirsoilemaan" ja antamaan pakkeja näkyvästi niin tilanne muuttuu hyvin nopeasti.

   Poista
 10. Tutkimuksiakin on tehty siitä, että seksuaalisessa häirinnässä, jossa mies ahdistelee naista, nainen yrittää vaivihkaa eroon tilanteesta tai antaa sen jatkua ja loppua omaa aikaansa. Usein tällaisessa tilanteessa pelätään, että huomio kiinnittyy käpälöijän sijaan uhriin. Valitettavasti tämä on opittua kulttuuria, joka ei muutu ennen kuin omalla kohdalla tekee päätöksen olla sietämättä sitä. Voi olla, että tansseissa on kohteliaisuusetiketti, mutta tuskin se sallii ahdistelua??

  VastaaPoista
 11. Kiitos, kun kirjoitat tärkeästä aiheesta! Toivottavasti useampi uskaltaisi sanoa pervoilijoille vastaan, niin ehkä sellainen toiminta joskus vielä loppuisi.

  Kerkesin käymään lavatansseissa muutaman kerran pari vuotta sitten, ennen kuin sain tarpeekseni. Onnekseni en kokenut mitään yhtä räikeää pervoilua kuin sinä, mutta monta kertaa jäi epämiellyttävä ja inhottava olo.
  Enhän siinä tilanteessa osannut sanoakaan mitään, kun olin niin järkyttynyt toiminnan suoruudesta. Nyt olisi ehkä tilanne toinen, jos vielä kävisin lavoilla.

  Itse harrastan lindy hopia ja tykkään tosi paljon siitä, että bileissä kaikki saa hakea kaikkia (eikä vain niin, että naiset odottaa ja toivoo, että heitä haetaan), ja myös seuraajalla on vapauksia toteuttaa omaa musikaalisuuttaan yhteisessä tanssissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minua ei onneksi nuo tilanteet ole jääneet vaivaamaan mitenkään, ja tanssien jälkeen on aina mukava fiilis, vaikka epämiellyttäviä tilanteita onkin tapahtunut. :) Hienoa, että olet löytänyt oman juttusi!

   Poista
 12. Asiaa puhut ja totta! Valitettavasti touhu tanssilavoilla on juuri tuota. Itse miehenä en ymmärrä sitä. Ei tulisi mielenkään ehdotella naisille mitään.Herrasmiehen tavat ja pukeutuminen kuuluvat valikoimiini. On myös henkisesti hyvin rankkaa miehenä seurata sivusta. Kun omaa tyttöystävää lääpitään, tanssitaan liki tai ehdotellaan hänelle seksiä. Naisien täytyy vaan pysyä hyvin tiukkana ja lopettaa tanssimiset kaikkien pervoilijoiden kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se pitää tehdä, onneksi suurin osa miehistä on sinun kaltaisiasi!

   Poista
 13. Tulee sellainen tunne näistä kirjoittelijoista että nämä ovat nettitanssijoita eikä ole olleet tanssimassa oikeasti koskaan. Nimittäin kyllähän nyt tanssiväellä on silmät päässä. Jos tansseissa alkaa joku oikeasti puristelemaan naista tisseistä tai perseestä niin kyllähän sen ympäristö huomaa. Todennäköisesti järjestysmiehet heittää tyypin oitis pihalle. On tässä tullut olluksi kerran sun toisenkin erilaisissa tansseissa ja ei edes muista mitään suurempaa hellyyden osoitusta tanssijoiden kesken,edes avioparien. Jotkut halaa kun joku tulee vaikka jostain pidemmältä ulkomaanreissulta tai on merkkipäivä. Nämäkin on yleensä naisia keskenään. Siihen mitä toisen päässä liikkuu en pysty ottamaan kantaa mutta väitän että avaajan teksti ei perustu mihinkään todellisuudessa tapahtuneeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos viittaat siihen, että en olisi ollut ollenkaan tanssimassa... No olenhan minä, ja yleensä useamman kerran viikossa. Mitä tilanteisiin tulee, pahimmat tilanteet ovat käyneet ruuhkatansseissa, jossa parit ovat kuin sillit purkissa, se mitä siellä kaikkien tanssijoiden keskellä tapahtuu ei näy ulospäin. Edes viereiset parit eivät näitä tilanteita huomaa, sillä he keskittyvät omaan tanssiinsa ja toisiinsa, saati sitten ne järjestyksenvalvojat.

   Poista
 14. Olemme n 45v aviopari. Tansseissa tanssimme pääasiassa muiden kanssa. Vaimoni on kertonut, että hänellä on aika monta tekniikkaa jolla saa tuollaisen huonon käytöksen loppumaan heti alkuunsa. Tähän ei voi kirjoittaa kaikkea, kun ne huonosti käyttäytyvät voivat lukea tätä myös. Sun kannattaa keskustella asiasta jonkun kokeneen naisen kanssa.
  Ensiapu tilanteeseen kuulostaa simppeliltä. Tunnelman jäädytys, tanssiaskel pysää, vartalo jäykistyy, etäisyys tanssiotteessa kasvaa. Siis käyttäytymisellä kerrotaan ahditelijalle, että jos jatkuu, jäät näille sijoille tähän lattialle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen saanutkin hyviä vinkkejä kokeneimmilta lavakävijöiltä jo näihin tilanteisiin. Juuri näitä samoja ja hieman muitakin. Kiitos neuvoista!

   Poista
 15. Suosittelen sinulle Suomalaista kansantanssia eli Tanhua. Tanhuryhmissä ei ahdistella eikä siinnä ole tanssiotteita jotka asiaa tuntematon voisi tulkita sellaisiksi.
  Jos taas haluat tanssia naisten kanssa niin naisten suosimia tanssimuotoja on pilvin pimein. Vaikka baletti, jazz baletti,Irlantilais tanssit, nykytanssi . Korkiwntaan löytyy se pakollinen sukkahousupoika.
  Ei nuo launtain hikilavat ole oikeaa tanssimista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen koko ikäni tanssinut kaikkea baletista streettiin, ja nyt halusin nimenomaan vaihtelua noista soololajeista, siksi aloitin paritanssit. EN nyt ainakaan toistaiseksi ole siitä muuhun vaihtamassa, tanhua ehkä joskus voisinkin kokeilla :) Kiitos vinkeistä!

   Poista
  2. Onpa kapea näkemys "oikeasta" tanssimisesta, jos lavatanssit eivät mahdu joukkoon! Jo niiden luokittelu "lauantain hikilavoiksi" saa miettimään, onko anonyymi pahemmin lavoilla itse käynytkään, vai onko kuva vain jostain Kesäillan valssista. Tansseja kun on useita viikossa, kesällä joka viikonpäivällekin, ja lajikirjo parhaissa paikoissa aikamoinen.

   Soololajit ja paritanssi eivät ole vaihtoehtoisia keskenään. Lavatanssin suola on juuri sosiaalinen kanssakäyminen ja vapaa vienti, ikävistä lieveilmiöistä huolimatta.

   t. entinen kilpatanssin ja itämaisen tanssin harrastaja, edelleen lavatanssija

   Poista
 16. Asiaton käytös on kyllä ihan hyväksytty syy pakeille, jopa parin jättämiselle keskelle lattiaa kesken tanssin. Pahimmat kuvaamasihan ovat sitä lajia, että seksuaalisen häirinnän kriteerit täyttyvät, ja pakit voi toki antaa vähemmästäkin! Muistathan myös, ettei asiallisenkaan tanssittajan kanssa ole pakko tanssia tuplia tai triploja, jollei huvita.

  Itse olen joskus varoittanut tyyliin "alkaako ne kädet pysyä kurissa, vai jätänkö keskelle lattiaa?" (esim sen jälkeen, kun olen jo siirtänyt sen foksissa vyötärölle vaeltelevan käden kerran-pari paikoilleen - se on niitä asioita, mitä en suvaitse kaikilta). Tehoaa kohtuullisesti. Eikä oman isänsä ikäisille ehdottelijoille tarvitse vastata nätisti, voi sanoa ihan suoraan.

  Noiden ikävien kokemusten kasaantuminen samoille ihmisille ei ole vain ikäkysymys, joskin lääppijät toki suosivat nuoria ja nättejä. Enemmän se silti on persoonakysymys. Itse olen kokenut tuota aika harvoin, mutta minä olenkin sitä lajia, että osa miehistä arastelee vaikka kiinnostusta olisikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että osaat toimia määrätietoisesti noissa tilantessa!

   Ja uskon myös vahvasti sen olevan persoonakysymys, itse olen tälläistä hymyilevää, kilttiä ja helposti lähestyttävää sorttia, joten tuntuu että vedän magneetin lailla puoleeni tälläisiä tapauksia, myös tanssilavojen ulkopuolella.

   Poista
 17. Kirjoitat asiaa! Uutena lavatanssijana tunnistan hyvin pelkosi! Haluaa päästä tanssimaan ja ein sanominen näille usein foksisedille on kovin vaikeaa, kun ei halua loukata tai antaa kuvaa, että kuvittelee olevansa jotenkin parempi. Tiedän, että on minun vastuullani pitää omista rajoistani kiinni mutta on ikävää olla ilkeä. Minuakin on kahdesti yritetty suudella tanssin lomassa tai päätteeksi. Toiselle puuskahdin, että olen tullut vain tanssimaan. Mielestämme keskustelimme tilanteen hyvin asiallisesti läpi. Hän oli tulkinnut tilannetta eri tavalla kuin minä. Senkin jälkeen olen hänen kanssaan lähtenyt tanssimaan, sillä pahinta on mielestäni "vältellä" ilmaan jääneitä, kiusallisia tilanteita aiheuttaneita viejiä. Sitä en vieläkään osaa, että kieltäytyisin tanssimasta, vaikka sama tyyppi hakee ties kuinka monetta kertaa enkä viitsisi enää hänen kanssaan kävellä lavaa ympäri. Ehkä kilometrit auttavat tähäkin?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on juuri tuo sama, en halua olla ilkeä, ja pakkien antaminen tuntuu minusta niin julmalta asialta, vaikka sen ei pitäisi niin olla. Tuplapareista olen jo uskaltanut kieltäytyä, nimenomaan tälläisten "foksisetien" pyytäessä. Jos pari on kaikinpuolin asiallinen ja tanssi mukavaa niin tanssin mielelläni toisetkin. Olen itsekkin lähtenyt uudestaankin tanssimaan tämän minua suudelleen miehen kanssa, ja uudestaan hän ei ole samaa yrittänyt, tosin olen kovin varautunut hänen seurassaan silti. Mitä tuohon saman miehen toistuviin hakuihin tulee(ja varsinkin tilanteessa missä tanssi on lähinnä sitä kävelyä), en osaa niistä itsekkään kieltäytyä vielä, toivon, että sinä ja minä saamme siihen varmuutta kilometrien myötä! :)

   Poista
 18. Miespuolinen kommentti aiheesta ja sen vierestä :) Ensinnäkin hauskaa ja mukavaa jatkoa lavatanssin parissa kaikista kommelluksista ja kokemuksista huolimatta. Te nuoret naiset olette fiksuja ja aktiivisia tyyppejä, pitäkää siitä kiinni myös tuolla lavalla. Okei se on paikka, jossa sukupuoliroolit näyttäytyvät edelleen niin hyvässä kuin pahassa, mutta nyt eletään kuitenkin tätä päivää eikä mennä enää millään perinnetanssien etikettisäännöillä. Joten jos aihetta on, niin sanokaa se kohteliaan rohkeasti ja suoraan. Ette taatusti tule menettämään tanssimisen suhteen jatkoa ajatellen yhtään mitään, jos pakitatte tämmöiset epäkohteliaat ja asiattomat tapaukset. Nimimerkki "vanha setä, jolle kukaan ei ole ehdotellut mitään".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Jatko tulee varmasti olemaan yhtä hauska ja mukava kuin tämä alkukin! :) Pitää nyt vain opetella se pakittelun jalo taito.

   Poista
 19. Itse myöskin olen 7 vuoden aikana nähnyt ja kokenut kaikenlaista ja ehkä juuri sen vuoksi olen todennut, että mieluummin rikon lavaetikettiä ja kieltäydyn tietyntyyppisten hakijoiden kutsusta kun annan herrojen tehdä mitä lystää. Silti kuitenkin samat tyypit yrittävät uudestaan ja uudestaan tulla hakemaan tanssimaan eli tuskin muistavat keiden kaikkien kanssa on jo 'tanssinut' tai sitten pitävät ns. vaikeana saaliina. Itse en kuitenkaan jaksa jäädä miettimään tulinko kenties pahoitetuksi jonkun mielen vai en, pääasia on oma fiilis ja se, että viihtyy tansseissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on rohkea asenne, pidä siitä kiinni! Ja luultavasti juuri niin, he kokeilevat illan aikana niin monia, että eivät varmaan edes muista kaikkia ja toiseksi tälläinen "väsytystaktiikka" voi olla käytössä, jos tarpeeksi kauan ja tarpeeksi montaa vikittelee niin ehkä joku suostuu..

   Poista
 20. Pitääpä oma kommenttinikin kirjoittaa, vaikken ole vähään aikaan ole lavoilla käynyt. Muutama vuosi sitten kuitenkin hyvinkin aktiivisesti tuli käytyä.

  Sinun pitää vain ruveta kieltäytymään tansseista ahdistelijoiden kanssa. Jos miehelle on yhden tilaisuuden antanut ja hän on sen väärin käyttänyt, voit loppuelämäsi ajan kieltäytyä. Ja tanssin voi jättää myös kesken kohteliaasti (tyyliin: ”Anteeksi, mutta haluan, että takaisin riviin. En pidä siitä, että hankaat penistäsi minua vasten.” jolloin mies voi viedä sinut pois ja tietää myöhemminkin, ettei kannata enää yrittää) tai epäkohteliaasti (jos kohtelias keskeytys ei toimi tai törkeissä tapauksissa). Nirpan mainetta ei kannata pelätä, koska ne setämiehet oppii tunnistamaan sellaiset saaliit, jotka eivät sano vastaan.

  Tanssiessa toisen kanssa ei ole mitään velvollisuutta tyydyttää toisen himoja, vaikka oikeastaan tanssilattialla suurin osa saa tyydytystä. Tyydytystä saa siitä, että on mukava tanssia, mukava kuunnella musiikkia, mukava liikkua, mukava olla ihmisten kanssa ja mukava olla lähellä vastakkaista sukupuolta. Tämä viimeinen kohta on myös sellainen, että oikeasti se ei tarkoita seksiä tai lähentelyä suurimmalle osalle tanssijoista ja niillekin, joille se sitä tarkoittaa, se saa olla parin kanssa yhteisymmärryksessä toteutettua. Oikeastaan tuo viimeinen kohta tulee tyydytettyä ihan viattomasti normaalissa tanssiasennossa tai jopa käsikontaktissa. Siinä kulkee se reviiriraja, johon lavatansseissa ilman erityistä yhteisymmärrystä on soveliasta mennä ja se riittää.

  Pitää siis rohkeasti uskaltaa pitää omista oikeuksistaan kiinni. Parhaimmassa tapauksessa oma olemuskin muuttuu siten, etteivät ne setämiehet enää uskalla tulla hakemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoitat hyvin, läheisyys, tanssiminen, musiikki, tanssipari ja kaikkien niiden yhdistelmät luovat sen parhaan tyydytyksen mitä tansseista saa ja mikä sen upean tanssin jälkeisen fiiliksen luo.

   Poista
 21. Selvääkin selvempää seksuaalista ahdistelua/häirintää, josta voi tehdä rikosilmoituksen. Kun käsität itse tämän, et enää tunne epävarmuutta siitä, pitääkö suostua/alistua etc. Tärkeintä on tehdä selväksi asian rikosoikeudellinen puoli myös vastapuolelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on, ja jatkossa pitää olla kieltäytyväisempi.

   Poista
 22. Olen itsekin "nuori tanssijatyttö" jonka lavatanssit ovat vieneet mennessään. Tekstisi lukeminen tuntui todella pahalta, omalle kohdalle ei onneksi ole kaikkea tuollaista käynyt. Olen kuitenkin jotain samansuuntaista kokenut ja myös pohtinut tätä ikuista kysymystä: milloin on ok sanoa ei. Vastaus: silloin kun sinulla on epämukava olo. Olet kuullut täällä jo monia ratkaisuja ja yhdyn siihen ajatukseen, että puolustautuminen on todella tärkeä taito. Sinulla on täysi oikeus sanoa terävästi ei ja jättää ikävä henkilö keskelle lattiaa. Näin suojelet itseäsi. Kenenkään ei kuulu sietää tuollaista käytöstä. Ja mitä tähän "nirsoilijan" maineeseen tulee, niin mielestäni sitä ei tarvitse murehtia. Lavalla on hässäkkää muutenkin, joten en usko että miehet ovat aina ajantasalla siitä kuinka olet pakkeja antanut. Ja vaikka se joku mies nyt pakkisi näkisikin ja sen vuoksi ei uskaltaisi sinua hakea (mihin en itse kyllä usko) niin mitä sitten? Kaiken edelle menee oma hyvinvointisi ja oma huippu fiiliksesi. Eikä tämä ole itsekästä. Paljon tsemppiä tuleviin tanssi-iltoihin ja rohkeutta sanoa ei! Paritanssi on ihan paras harrastus, älä anna näiden kokemusten lannistaa. Olet kokenut jo sen mitä tännekin kirjoitit, mutta pidä huolta ettei se enää toistu. You can do it! P.s. kun tanssikilometrit lisääntyy niin nämäkin asiat hieman helpottuu :)

  VastaaPoista
 23. Hei samaa olen itsekin kokenut , asiasta toiseen oletko ikinä siivonnut lattiakaivoa ? :)

  VastaaPoista
 24. Huonosti luen yleensä blogikirjoituksia, mutta tää kolahti ja tosi läheltä, että pakko kommemtoidakin. Tuo kaikki on niin totta, että sitä ei ulkopuoliset edes todennäköisesti uskoisi, mitä kaikkia tämän ikäiset nuoret naiset joutuu kokemaan lavoilla, kaiken sen hyvän keskeltä löytyy rankka puoli. Ollaan joskus oltukin tanssipaikoilla samaan aikaan ja varmaan aikalailla samanikäisiä ollaan, enkä pystynyt kuin nyökyttelemään tekstiä lukiessa. Tätä pohdin joka kerta ja koen joka kerta kun tansseissa käyn, koska se on enemmänkin sääntö kun poikkeus, että tapahtuu jotain noista edellä mainituista. Olenkin alkanut miettiä, että johtuuko tää kaikki musta, että annanko mä ymmärtää näille miehille, että nuo kaikki olis sallittua? Tai annanko mä mun vaatetuksella semmosen viestin et oon vapaata riistaa ja halkio hameessa tarkoittaa sitä et siihen reiteen saa koskea tai käden hivuttaa paidassa olevasta aukosta sisään. Joskus joku mies meni toteamaankin, että on kiva kun tansseissa pystyy tekemään sellaista, mikä niitten ulkopuolella olisi ehdottomasti kiellettyä tehdä jollekkin tuntemattomalle. Mitäpä siihen kommentoimaan. Meillä on isovanhemmista lähtien aina tanssittu, eli meillä on monessa ikäpolvessa naisia tansseissa ja olenkin meittinyt, että onkohan esimerkiksi mummuni joskus joutunut nuorempana kokemaan samaa. Mutta äiti totesi kerran, että tansseihin lähtiessä laittaudumme yleensä niitä miehiä varten, koska haluamme tulla haetuksi ja kelvata näille saalistaville, vesikielessä kierteleville miehille. Eli tiivistettynä joka ilta myymme itseämme kirjaimellisesti. Olisi niin paljon kirjotettavaa, koska tämä aihe on itselläkin niin ajankohtainen, mutta halusin vain kertoa, että et ole ainut ja voin itse allekirjoittaneena sanoa, ettei kaikki ole oikeasti sitä miltä näyttää tanssilavoilla, kaiken sen hohdon takana löytyy jos jonkinlaista pientäkin "hyväksikäyttöä". Mutta tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tähän alkuun haluan todeta, että nykyään koen yhä vähenevissä määrin näitä ahdistavia tilanteita tansseissa. Johtuuko se sitten tanssituttavapiirin laajenemisesta, siitä että olen nykyään aika "vakikasvo" lavoilla vai siitä että nämä ahdistelijat ovat aktiivisimmillaan kesäaikaan, mutta melko rauhassa olen saanut tanssia talvikauden ja mukaan mahtuu vain satunnaisia ikäviä hetkiä, ja nekin tapahtuivat kaukana tutuista ja turvallisista kotilavoista, kun olin vierailemassa kauempana.

   Uhriksi joutuminen ei ole ikinä uhrin syy! Se että käyttää halkiollista hametta, avonaista paitaa tai vaikka pilkkihaalaria, ei anna kenellekkään oikeutta alkaa ehdottelemaan ja koskettelemaan. Ja mikään vaate ei ole myöskään kenellekkään viesti siitä että "minulle saa tehdä mitä haluaa". Kummastelen kyllä edelleenkin miksi kuvaamasi asiat ovat jonkun mielestä sallitumpia tansseissa kuin muussa elämässä? Miksi joku ajattelee että toista saa koskea millä tavalla tahansa tanssitilanteessa? Siksi koska nainen on laittautunut kauniiksi? Koska nainen on siinä iholla? Nainen ehkäpä hymyilee? Minulla on niin paljon kysymyksiä joihin ei varmastikaan ole yksiselitteisiä vastauksia, enkä varmasti koskaan tule ymmärtämään täysin miksi jotkut miehet noin ajattelevat. Toivon todella, että kaikki naiset ottavat itseään niskasta kiinni ja puuttuvat näihin tilanteisiin! Sanovat ahdistelijalle suoraan ja jättävät lattialle, lmoittavat asiattomasti käyttäytyvistä miehistä henkilökunnalle, pitävät silmänsä auki ja ovat tukena toisilleen. Ja tietenkin myös toisin päin, myös miehet ikävä kyllä kokevat ahdistelua naisilta, ja sekin on ilmeisen yleistä valitettavasti.

   Niin ja jos minut vielä bongaat jostain tansseista niin tule ihmeessä juttelemaan niin voidaan vaihdella ajatuksia tästä ja myös muista asioista! :)

   Poista
  2. Niin minäkin vanha mummeli mietin, että onko punainen minihameeni jotenkin provosoinut näitä miehiä hinkkaamaan? Syytin itseäni. Mutta kun pukeudun juuri niin kuin haluan. Ja niin olen tehnyt ennenkin ja tanssinut neljäntoista ikäisestä lavalta toiselle.

   Silloin oli kyllä helpompaa, kassit lattialle ja jytäämään piiriin ympärille. Pojat tulivat piiriin mukaan, jos joku mimmi kiinnosti. Nyt tämä lihamuurihaku ällöttää ja silti haluaisin käydä lavoilla. Ja ennenkaikkea tanssia, tanssia.

   Poista
 25. En miehenä juuri tiedä miltä ahdistelu lavoilla tuntuu mutta kuvittelisin että se paras keino on jättää viejä yksin seisomaan ja palata hakuriviin. Tämä tulee huomatuksi ja tuntuu varmasti ahdistelijasta nöyryyttävältä.

  Ehkä menee vähän ohi aiheen- mutta sinkkumiehenä ja kädet kurissa pitävänä olisi kiva tietää miten tanssilavalta voi sitten saada seuraa. Onko se huonoa käytöstä jos kyselee mielenkiintoiselta naiselta suhdestatusta tai pyytää treffeille. Nauravatko naiset keskenään tällaisille kyselijöille?

  Itsekin paljon lähiotteessa tanssineena joskus jää vähän hämmentynyt olo. Ehkä naisille riittää pelkkä hyvä vienti ja tanssin läheisyys, mutta monta kertaa tansseista jää itselle tyhjä olo. Kuitenkin sinne tulee aina kerta kerran jälkeen palattua.

  Seuranhakijana on todella vaikea erottaa haluaako joku muutakin kuin tanssia. Aina ei uskalla kysyä ettei mene maine. Aiheuttaako tämä sitten naisten silmissä sitä että joutuu vähän niinkun sen ahdistelijoiden listan jatkoksi, vähän vaan kevyempänä tapauksena?

  Hiplailu ja puristelu on toki selkeä ei..mutta onko seuranhaku nykyajan lavoilta jäänyt pois ja tilalla on pelkkien hyvien tanssisuorituksien hakeminen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä lavoilta varmasti haetaan edelleen myös sitä kumppania, toki myös monet ovat vain tanssimassa. Mielestäni on täysin hyväksyttävää pyytää kiinnostavaa naista treffeille tai kysyä hänen suhdestatustaan, toki jos näitä tiedustelee lavan jokaiselta naiselta saattaa saada itselleen kyseenalaisen maineen.

   Mutta jos oikeasti olet jostain naisesta kiinnostunut, ja varsinkin jos tämä toinen osapuoli vaikuttaa itsekkin kiinnostuneelta, niin anna mennä vain ja kysy kohteliaasti. Ainakaan itse en ole treffeille pyytäjiä listannut "ahdistelijoiden listalle", kysyä saa aina, kunhan sen tekee asiallisesti.

   Poista
 26. Olen kuusikymppinen nainen ja takana puolitoista vuotta lavatansseja ympäri Pirkanmaata. Olin uusi kasvo, takana tanssikoulutunteja ja parinkymmenen punttisalivuoden muovaama kroppa. Valitettavasti kuvauksesi kuulosti niin tutulta, vaikka olenkin jo ikäloppu. Palasin lavoille vuosien tauon jälkeen, en antanut pakkeja ja puristelua, hieromista, kähmimistä ja hinkkaamista tuli.

  Jopa kertomuksesi kääntämisestä selkä miehen etumusta vasten oli tuttu. Koettu Kanta-Hämeen lavalla, nimeä en halua mainita! Sain niin tarpeekseni tästä lihatiskimeiningistä, että olen pysynyt puolisen vuotta kotona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, valitettavasti tätä tapahtuu ihan kaikissa ikäluokissa ja uhreja ovat juuri uudet tuntemattomat lavakasvot. Toivottavasti kuitenkin palaat vielä lavoille, kannattaa rohkeasti tutustua naistenrivissä muihin tanssijoihin, sillä ystäväpiiri karkottaa ahdistelijoita. Ja ehdottomasti pakkeja vain kuvaamissasi tilanteissa, sen olen jo minäkin oppinut, vaikka rauhassa olen saanut kyllä olla ja tanssia pitkän aikaa. Tähän auttanut varmasti juuri ystävät ja vakiokasvottuminen.

   Poista