tiistai 12. huhtikuuta 2016

15 tanssikysymystä ja -vastausta!

Alla olevat kysymykset ovat tanssimattomien ihmisten mietteitä. Vastaukset puolestaan omia näkemyksiäni, pariin vastaukseen olen saanut hieman ulkopuolista apua, kiitos asiantuntijalle siitä! :p1. Miten lavatanssit eroavat "klubielämästä"?


Lavatanssit ja klubielämä ovat keskenään lähes kuin yö ja päivä. Useasti klubilla otetaan reilulla kädellä alkoholia, mikä ei tansseissa ole lainkaan suotavaa. Klubit ovat auki ainoastaan yöaikaan, eli n. 22-04, tansseja taas järjestetään moniin eri kellonaikoihin. On päivätansseja, iltapäivätansseja ja iltatansseja. Isona erona voin myös mainita ikäjakauman. Klubeilla painopiste on hyvin nuorissa ihmisissä, suurin osa lienee alle 30-vuotiaita, kun taas tansseissa käy kaikenikäisiä aina nuorista vanhoihin(tosin nuoret ovat monesti se vähemmistö). Tansseissa soi täysin erilainen musiikki kuin klubeilla, lähinnä suomalaista tanssimusiikkia, kun taas klubeilla ulkomaalaiset(ja jossain määrin kotimaisetkin) bassojumputukset(:D). Lisäksi tansseissa on yleensä soittamassa jokin orkesteri, klubilla puolestaan soittaa dj. Ja tottakai itse tanssiminen on täysin erilaista. Tansseissa on normaalia hakea tuntematonta tanssimaan, kun taas klubilla tähän liittyy lähes poikkeuksetta jonkinlaisia taka-ajatuksia. Tansseissa on lisäksi yleisesti tiedossa tanssietiketti, jollaisesta ei ole tietoakaan klubin puolella. Muutenkin tansseissa miehet käyttäytyvät ja kohtelevat naisia todella kohteliaasti, olo on aina kun prinsessalla. 


2. Keille suosittelisit paritansseja ja miten tämä harrastus olisi paras/helpoin aloittaa?


Suosittelen paritansseja ihan kaikille! Kannattaa ehdottomasti käydä ainakin kokeilemassa ennen kuin vetää omia johtopäätöksiään tanssiharrastuksesta ja tanssiharrastajista. Helpoin tapa aloittaa on mennä paikallisen tanssikoulun alkeistunneille tai käydä tanssikursseja. Siellä opetetaan oleellisimmat lajit aivan alkeista alkaen, eikä ennen tunteja tarvitse osata mitään. Alkeistunneilla on monen tasoisia tanssijoita aina vasta-alkajista jo jonkin aikaa tanssineisiin. Rohkeasti vaan kokeilemaan! :)


3. Kuinka nopeasti/millaisilla taidoilla kehtaa ensimmäistä kertaa mennä lavatansseihin?


Itse menin lavalle ensimmäistä kertaa täysin olemattomilla taidoilla, käytännössä en siis osannut yhtään mitään. Hauskaa kuitenkin oli ja sen illan jälkeen tanssin jo paljon sujuvammin monia lajeja. Sanoisinkin että foksin ja fuskun osaamisella pärjää jo pitkälle, muut lajit ovat sitten plussaa. Haluan kannustaa kaikkia lähtemään lavalle heti tanssiharrastuksen alussa, vaikka vain katseluoppilaaksi. Voin kokemuksesta kertoa, että se tanssitaito kehittyy vauhdilla kun sitä vaan uskaltaa käyttää. Lavalle mennessä tärkeintä ei ole se taito vaan iloinen ja avoin mieli.


4. Onko joka kaupungissa tanssipaikkoja vai keskittyykö tanssipaikat enemmän tietyille paikkakunnille? Onko joitakin paikkakuntia missä on kokoon nähden erinomainen tanssikulttuuri? 


Luonnollisesti kaikissa Suomen kaupungeissa ei ole lavoja ja isoimmilla paikkakunnilla on enemmän lavoja kuin pienillä. Kuitenkin mitä pohjoisempaan mennään, sitä vähemmän tanssipaikkoja on. Suosituimmat ja erinomaisella tanssikulttuurilla varustetut lavat sijaitsevat lähes poikkeuksetta maalla.


5. Jos haluat harjoitella kotona, mistä löydät opetusvideoita ja musiikkia harjoitteluun? 

Enemmän tai vähemmän hyviä tanssivideoita löytyy youtubesta hakemalla tanssilajin nimellä. Monista niistä ei kylläkään saa paljoakaan irti. Jos oikeasti haluaa oppia tanssia niin suosittelen lämpimästi tanssitunteja. Musiikkia löytyy myöskin youtubesta, mutta myös esimerkiksi spotifystä.


6. Miten tunnistat mitä tanssitaan mihinkin musiikkiin?


En tunnista x)! Mutta yritän kovasti yrittää oppia tunnistamaan. Mutta tunnistaminen tapahtuu musiikkityylin, jaollisuuden, rytmin ja tempon perusteella. Onneksi tämäkin taito on opeteltavissa, ja oppiminen tapahtuu hyvin luonnollisesti tanssinopettelun ohella. En osaa sanoa mikä on paras tapa oppia ja toivon todella oppivani tämän mahdollisimman pian. 


7. Käykö tanssi ihan kunnon treenistä? Tuleeko siis hiki ja mitkä tyylit ovat rankimpia?


Tanssi käy todellakin treenistä ja siinä tulee hiki! Rankimpia ovat luonnolliset nopeatempoiset ja vauhdikkaat lajit. Minulla parhaimmillaan syke on noussut sinne 150 lyönnin paikkeille Apple watchin mukaan.


8. Lempi tanssityylisi ja miksi?


En osaa nimetä ainakaan tässä vaiheessa vielä mitään tiettyä suosikkia. Tykkään kaikista lajeista! :) Kaikilla lajeilla on omat erityispiirteensä ja hienoutensa. Mutta tällä hetkellä nopeat tanssityylit vaikuttavat hauskimmilta.


9. Milloin lavatanssikausi alkaa ja loppuu?


Lavat jaetaan pääsääntöisesti kesä- ja talvilavoihin. Kesälavat avaavat ovensa siinä toukokuun aikoihin ja sulkeutuvat syyskuun paikkeilla, jolloin puolestaan talvilavat avautuvat ja luonnollisesti ne ovat avoinna sinne huhti-toukokuulle. 


10. Onko tanssi "kausi" laji vai voiko sitä harrastaa ympäri vuoden?


Tanssia voi harrastaa ympäri vuoden. Niin tanssitunteja, kuin lavatanssejakin järjestetään jokaisena vuodenaikana. Tanssikoulusta riippuen tunneille voi joko mennä milloin tahansa, tai sitten kurssien alkamispäivämäärät on ilmoitettu erikseen. 


11. Mikä laji on mielestäsi vaikein/helpoin/mielenkiintoisin/mitä haluaisit eniten osata?


Tähän mennessä vaikein opetelluista lajeista on ollut varmaankin rumba. Jotenkin en vain yhtään tajua sitä. Muut lajit ovatkin olleet melko helppoja, foksi ja fusku varmaankin helpoimpia. Mielenkiintoisin opeteltu laji on ollut bugg, se on hauskaa ja siinä on monenmoisia kuvioita. En osaa valita yhtä lajia mitä haluaisin osata, vaan yksinkertaisesti haluaisin osata laajalti useita lajeja sen verran sujuvasti, jotta voisin tanssia niitä lavoilla ja sen verran hyvin, että voisin tanssia enemmän kuin istua.12. Kauan treenit yleensä kestävät ja mitä sinne kannattaa ottaa mukaan?

Tanssituntien kesto on tanssikoulukohtaista, mutta yleisesti ottaen tunnit kestävät 45 minuutista pariin tuntiin. Tunnit joilla minä käyn kestävät 1,5 h ja niitä on aina kaksi peräkkäin, eli yhteensä 3 tuntia. Mukaan kannattaa varata vesipullo, tanssikengät ja mukavat vaatteet joissa pystyy tanssimaan. Jos kokee hikoilevansa paljon niin vaihtopaita ei ole hullumpi idea. 


13. Onko jossain lavatansseja vain aloittelijoille?


Kaikki lavatanssit ovat myös aloittelijoita varten. Tansseissa, kuten tunneillakin on kaiken tasoisia tanssijoita. Rohkeasti vain mukaan!


14. Mitä kaikkea pitää tehdä/ottaa huomioon ennen tanssin aloittamista?


Ennen tanssin aloittamista ei tarvitse tehdä varsinaisesti mitään. Mikäli haluamallesi tunneille on ilmoittautuminen niin se tulee hoitaa kuntoon. Halutessaan voi hankkia esimerkiksi ne tanssikengät valmiiksi, mutta se ei ole välttämätöntä. Tunneille ei yleensä tarvitse omaa paria mukaan, eikä sinun tarvitse osata mitään etukäteen. 


15. Harrastavatko kaverisi tanssia? Jos eivät miten voisit saada heidät kiinnostumaan siitä?


Muutamat kaverini harrastavat tanssia. Paras tapa saada kaverit innostumaan tanssista on varmaankin saada heidät tanssitunnille kokeilemaan kuinka hauskaa tanssiminen on. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti