keskiviikko 10. maaliskuuta 2021

Swing-tytöstä kilpatanssijaksi osa II

 


Aikaa aloittamisesta: 6 kuukautta

Tuntuu että edellisen postauksen jälkeen ei olisi tapahtunut paljoakaan, mutta toisaalta kaikki on muuttunut.

Ehkä suurimpana asiana mainittakoon päätöksemme hypätä alimman E-luokan sijasta suoraan D-luokkaan. Kilpatanssiparini on kilpaillut aiemmin D-luokassa, joten saimme mahdollisuuden valita haluammeko aloittaa E-luokasta puolilla nousupisteillä vai D-luokasta. Kun pääsin ylitse alun kauhunsekaisista tunteista tämän päätöksen osalta, olen oikeastaan aika tyytyväinen valintaamme. D-luokan erona E-luokkaan on 2 uutta tanssia: slow fox ja rumba, sekä puvut. D-luokassa saa jo käyttää ihan oikeita kimaltavia pukuja, josta sisäinen prinsessani salaa riemuitsee(ja myöskin E-luokan kirjastotätilookin yli hyppäämisestä). 

No tämä päätös toi mukanaan myös muutamia ongelmia, me tarvitsisimme D-luokan koreografiat, sekä D-luokan puvut. Ja toki D-luokassa pitäisi jo osata vähän tanssiakkin. 

Tilannetta ei myöskään helpottanut se, että kaikki viikkovalmennusryhmämme jäivät joulukuun alussa määrittämättömän pituiselle koronatauolle Tampereen kaupungin suljettua tanssisalimme aikuisten harrastetoiminnalta. Tämän jälkeen olemme harjoitelleet kahdestaan ilman minkäänlaista ohjausta. Tämä harrastuksen alkuvaihehan on tavallaan hyvin kriittistä aikaa, kehitys on nopeaa ja uusia asioita tulee paljon. Tarvitsi vain luottaa siihen, että treenaamme ja osaamme treenata oikeita asioita, emmekä aiheuta itsellemme loputtomasti poisopittavia virheitä. Toki olimme siitä onnekkaassa asemassa, että meillä oli mahdollisuus tanssia vaikka viikkotunteja ei ollutkaan ja pitkän tanssitaustamme vuoksi meillä oli edellytyksiä treenata itsenäisesti ja edistää omaa tanssiamme.

Joulukuussa saimme myös apua D-luokan koreografioiden kanssa ja opettelimmekin 8 täysin uutta koreografiaa muutamassa illassa. Tämän jälkeen jäimme taas harjoittelmaan oman onnemme nojaan. Uusien koreografioiden ja kuvioiden harjoitteilu on kyllä ajoittain aiheuttanut meille harmaita hiuksia ja välillä jotain ongelmaa pohtiessa sitä pitää itseään niin tyhmänä, etenkin kun ratkaisu ongelmaan on lopulta hyvin yksinkertainen. Päävalmentajanamme on tänä poikkeusaikana toiminut Youtube, joka on osoittautunut hyvinkin hyödylliseksi, mutta ongelmana on välillä ollut löytää vastauksia oikeisiin ongelmiimme. Niin paljon helpompaa olisi vain ollut kysyä valmentajilta. 

Tämän vuoden puolella olemme onneksi päässet osallistumaan Dance Teamin D-ryhmään ja ohjatut tunnit ovatkin tuoneet kaivattua vaihtelua itsenäisesti treenaamiseen. Tuossa ryhmässä tanssitaan kaikkia D-luokan tansseja ja olemmehan päässeet siellä kokeilemaan hieman wienin valssiakin. Nyt muutaman viikon on myös pyörinyt Spiralin ED-ryhmä, jossa on ollut yllättävän kotoisaa käydä pitkästä aikaa. Molemmat ryhmät vaan sattuvat olemaan sunnuntaisin, joten sunnuntait ovat hyvin pitkiä päiviä minulle. Kilpatanssituntien välissä minulla on vielä ollut rock'n'roll naisformaatiotreenit, sekä fuskujunioreiden ohjaus. Mutta ei saa valittaa, kun on saanut hetken tanssia jälleen vähän "normaalimmin" jos niin voi edes sanoa.

Mitä itse tanssimiseen tulee, olen kyllä viihtynyt kilpatanssin parissa. Se on niin erilaista mitä mikään aikeisemmin harrastamani tanssi ja se antaa loputtomasti haasteita. Lattarit alkavat sujua jo paremmin(ne ketkä ovat matkaani seuranneet tietävät suhtautumisestani lattareihin), kuitenkin niin minä kuin myös parini pidämme molemmat tällä hetkellä enemmän vakioista. Viimeksi hehkutin quickstepin hauskuutta ja sitä se on edelleen, mutta oikeastaan kaikki tanssimamme vakiotanssit ovat omalla tavallaan kivoja. Lattareista puolestaan pidän tällä hetkellä eniten rumbasta, samba on myös hauska tanssi, mutta minua turhauttaa sen vaikeus. Cha cha ja jive puolestaan ovat molemmat jotenkin uuvuttavia, eikä meillä ole juurikaan ollut motivaatiota niiden, etenkään jiven treenaamiseen. Meidän kyllä pitäisi ryhdistäytyä niiden treenaamisen suhteen, sillä kilpailtavia lajeja ei valitettavasti voi vielä valita. 

Minulta monesti kysytään, että miltä kilpatanssit nyt tuntuvat lavatanssijan/swingtanssijan näkökulmasta. Ehkä vakiotanssien tanssiasento hämmentää minua eniten, sen suuntahan on käytännössä ihan päinvastainen mihin olen lavatansseissa tottunut ja sen pitäminen on hyvin haastavaa, mutta pikkuhiljaa sekin kehittyy. Erona myös lava- ja kilpatanssin välillä on tekniikan tarkkuus, kuinka tarkkaa onkaan mihin suuntaan esim. varpaat osoittavat ja näitä asioita käydään läpi heti alkeista saakka. Kilpatanssissa on paljon painoarvoa myös sillä miltä tanssi näyttää, lavatanssissa pääosassa on kuitenkin se miltä tanssi tuntuu, swingtansseissa mukana on ehkä vähän molempia, etenkin kun kilpailemisesta on kyse.

Swing-tyttönä minua jaksaa hämmentää edelleen korkkareilla tanssimisen vaikeus. Ostin itselleni vakiotanssi- ja lattarikengät, joita pyrin pitämään treeneissä enemmän tai vähemmän. Lähiaikoina se on ollut vähemmän, sillä hankin itselleni myös maailman täydellisimmät neonpinkit treenikengät. Olipahan tuossa taas haastetta kerrakseen, kun kuukauden jälkeen kokeilin taas tanssia noilla oikeilla vakio- ja lattarikengillä. Vakiotanssit luonnistuvat koroilla huomattavasti paremmin kuin lattarit. Lattareissa tuntuu, että korot kadottavat kaiken tasapainon ja vartalon liikkeen(sen vähäisenkin minkä olen jostain löytänyt tanssiini). Treenit koroilla lähinnä turhauttavat minua, mutta tiedostan faktat ja sen, että pakko niillä korkkareilla on treenata, jos meinaa selvitä niillä hengissä kisalattialla. Tietysti päädyin myös valitsemaan kauniit, mutta vaikeat korot itselleni "no ei kai se niin vaikeaa voi olla"-asenteella... No eipä varmaan niin... Valintani aiheuttaa välillä pieniä(lue: erittäin suuria) katumuksen hetkiä, mutta haluan edelleen uskoa että loppujen lopuksi se vaatii vain harjoittelua. Kaikkihan on vaikeaa ennen kuin se on helppoa, eikö? ;)

Joku kuitenkin haluaa kuulla kengistäni joten tässä jotain speksejä:

 
Vakiotanssikengät
(kuinka kuluneelta nämä voivatkaan jo näyttää parin kuukauden käytön jäljiltä :D)
Merkki: International Dance Shoes
Malli: ICS Roundtoe Singlestrap
Väri: Peach Satin
Korko: 2,5"/6,5cm Slim Heel

 

 

 


Lattarikengät
Merkki: International Dance Shoes
Malli: Flavia Sequin
Väri: Tan Satin/Tan Sequin
Korko: 2,5"/6,5cm Slim Heel

 

 

 


Harkkakengät
Merkki: Supadance
Malli: Style 1326
Väri: Neon Pink Mesh
Korko: 1,5"/3,8cm Practise Heel

 

 

 


Kengistä on hyvä hypätä pukuasioihin. Monet tanssijat ostavat ensimmäiset pukunsa käytettyinä, mutta itse päädyin teettämään itselleni uudet puvut. Puvut ovat joka tapauksessa kalliit, vaikka ostaisikin käytettynä, jolloin luultavasti tarvitsisi myös tehdä jotain muutostöitä, mitkä maksavat vielä lisää, joten jos maksan puvuista joka tapauksessa paljon, haluan myös saada täysin itselleni mieleiset puvut. Pukuasiat aiheuttivat niin ikään hieman ihmettelyä ja hämmennystä, enhän minä ole ollut koskaan edes katsomassa kilpatanssikisoja ja yhtäkkiä minun pitikin olla jo suunnittelemassa millaiset puvut itselleni haluan. Jotain epämääräisiä ajatuksia minulla oli, joista pukujeni suunnittelija saikin hyvin kiinni ja olen erittäin tyytyväinen luonnoksiin joita hän on minulle puvuista piirtänyt. Vakiotanssipukuni tulee olemaan turkoosi ja lattaripukuni pinkki. Tulen kertomaan näistä tarkemmin pukujen valmistuttua. :)

Taisi osua kaikista haastavimpaan mahdolliseen aikaan tämä uuden harrastuksen aloittaminen, tälläkin hetkellä eletään jonkinlaista lockdownia, eikä normaalien viikkotuntien tai kilpailuiden toteutumisesta ole minkäänlaista varmuutta. Salit ovat jälleen kiinni, aikuisten harrastustoiminta on tauolla, eikä tulevasta ole juuri tietoa. Toiveikkaana on silti hyvä odottaa parempia aikoja jolloin saa jälleen tanssia sydämensä kyllyydestä kaikissa mahdollisissa muodoissa. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti