tiistai 23. maaliskuuta 2021

Elämäni viides paritanssivuosi oli todellinen poikkeusvuosi

Siitä on siis 5 vuotta kun astelin ensimmäisille paritanssitunneilleni, fuskua ja rumbaa, muistan sen edelleen kuin eilisen. Jotenkin minua huvittaa se, millainen ero on fuskussani ja rumbassani. Ne ovat kuin yö ja päivä keskenään, vaikka olen aloittanut niistä samana päivänä. Fusku on minulle jo hyvinkin luontevaa, mutta rumbassa ei tunnu vieläkään olevan mitään rumbamaisuutta.

Tajusin, että neljännen vuoden kertomus puuttuu kokonaan, mutta ei anneta sen haitata. Viides vuosi on kuitenkin tavallaan juhlavuosi, joten annetaan edes sille oma postauksensa. Vuosi sitten neljännettä vuosipäivää "juhlittiin" hyvin samankaltaisissa tunnelmissa, kuin tätä viidettäkin. Keskellä pandemiaa ja sulkutilaa, enkä todellakaan olisi vuosi sitten osannut aavistaa, että edelleen vuotta myöhemmin ollaan samassa pisteessä. Tanssitunnit, omat ohjaukset, workshopit, kilpailut ja lavatanssit ovat jälleen peruttu, ja tanssisalit ovat uudelleen kiinni. Mutta olihan välissä hyviäkin aikoja. 

Olkoon tämän vuoden tanssiaskeleet foxtrotin askelia

Slow - Tanssitunnit

Kevät 2020 meni aika pitkälti treenatessa lähinnä boogie woogieta ja muita swingtansseja pienellä porukalla itsenäisesti, sekä etärokkitreenien merkeissä. Tämä oli hauskaa ja uutuuden viehätyksessään sitä jaksoi hyvinkin motivoitua näihin uusiin treenimuotoihin. Tällä hetkellä rokkitreenit on jälleen siirretty verkkoon ja ompahan meillä pieni tanssijoiden porukka myös tehnyt etälihaskuntotreenejä videopuhelun välityksellä. Nämä "junpat" ovat olleet tehokkaita eikä naurustakaan ole ollut pulaa.

Tänä vuonna ollaan myös oltu jälleen uusien tanssihaasteiden äärellä, sillä aloitin kilpatanssin harrastamisen. Kilpatanssin aloittamisesta on käynnissä ihan oma jatkuva blogipostauksien sarja, johon on tällä hetkellä julkaistu 2 osaa:

Swing-tytöstä kilpatanssijaksi osa I
Swing-tytöstä kilpatanssijaksi osa II

mutta lisää on varmasti tulossa. On ollut hienoa joutua pitkästä aikaa hieman epämukavuusalueelle ja samalla päästä harjoittelemaan niitä lajeja, joita ei ole tullut treenattua aiemmin. Kilpatanssin tekninen näkökulma heti alkeiskurssilta saakka antaa myös hyvän pohjan lavatanssiin ja olen innoissani siitä, kuinka myös lavatanssitaitoni kehittyy pikkuhiljaa.

Quick - Lavatanssit&Bileet

Lavatanssit ovat edelleen koko paritanssiharrastukseni sydän! Ja voi sitä ilon ja riemun määrää kun heinäkuussa pääsi pitkästä aikaa oikeisiin lavatansseihin! Tuntui kuin kaikki olisi ollut kuten ennen, ihmiset olivat niin iloisia päästessään elämään normaalia tanssielämäänsä ja nähdessään ystäviä joita eivät ole nähneet pitkään aikaan. Tunnelma oli jotenkin paljon vapaantuneempi, kuin mitä se oli ennen pakollista taukoa. Tuntui kuin kaikissa tansseissa ihmiset tanssivat kuin viimeistä tanssi-iltaa. Epävarmuus toki varjostikin tansseja, eikä koskaan voinut olla varma, mikä ilta jäisi toistaiseksi viimeiseksi. Tanssikesä kuitenkin oli käytännössä kokonainen sen jälkeen kun tanssit heinäkuussa alkoivat ja kesälavat saivat pitää ovensa auki syksyyn saakka. Talvilavatkin ehtivät aukeamaan ja hyviä tansseja sitä olikin! Kävin perinteiseen tapaan lähes joka sunnuntai Kerholassa ja useamman kerran Ruusulinnassa, jonne yleensä ei ole tullut kovin monesti lähdettyä. 

Kai sitä tuli jossain bileissäkin pyörähdettyä, lattaribileissä useammankin kerran, westibileissä ehkä hieman vähemmän. Kesäkin oli taas täynnä Mustanlahden tansseja, jossa taisin aika monta maanantai-iltaa viettää swingtanssien parissa.

Taisi olla marraskuun loppua kun tanssit jälleen loppuivat kun seinään, ja tähän päivään mennessä ne eivät vielä ole jatkuneet. Minä niin kaipaan lavatansseja, en ehkä tanssimista, mutta sitä tunnelmaa ja ennen kaikkea ihmisiä, mutta tiedän että niiden aika vielä koittaa. <3

Quick - Ohjaukset

Mitä tanssitunteihin tulee, ohjasin tänä syksynä ryhmiä Tanssiseura Hurmiolla, sekä tänä keväänä junnuryhmää Swing Teamillä. Kuinka ihania ryhmiä meillä on ollutkaan! Lajikirjoakin oli, sillä meillä oli ohjattavana buggia, fuskua ja lindyä. Harmiksemme vain myöskin Hurmion syyskausi jouduttiin keskeyttämään hieman etuajassa. Samoin peruuntui pari workshoppia, joita oli suunniteltu. Kevätkaudella aikuisten ryhmät eivät ole edelleenkään alkaneet. 

Slow - Kilpailut

Myöskin rock'n'swing kilpailuiden osalta olen ollut uusien haasteiden äärellä. Sen lisäksi että olen kilpaillut naisformaation kanssa rokissa ja normaalin parini kanssa lindyssä, olemme parini kanssa käyneet kokeilemassa onneamme myöskin buggissa ja rockabillyssä. Boogie woogien kisaaminen on ollut nyt tänä vuonna tauolla, eikä kilpailujakaan ehtinyt olla kuin kahdet viime syksynä. 

Sen lisäksi pääsin upean Pinjan kanssa kilpailemaan fuskun A-luokassa viejän roolissa, joka vaati kyllä allekirjoittaneelta erittäin suuresti rohkeutta. Molemmissa kilpailuissa saimme kuitenkin tanssittua onnistuneet tanssit, vaikkakin nopea kierros tuotti minulle jonkinasteisia haasteita, mutta onneksi Pinja on niin taitava ja hän osaa hyvin paikata kaikki virheeni :P. Hauskaa meillä kuitenkin oli, ja se lienee pääasia! Olemmehan nyt myös ensimmäinen naispari kuka on Suomessa kilpaillut ylimmässä A-luokassa. :)

Quick- Toteutuneet tavoitteet
Quick - Seuraavat tavoitteet

Lopuksi on ollut tapana keskustella hieman tavoitteista. Tavoitteeni kaksi vuotta sitten oli "oman tanssillisuuden kehittäminen" ja vaikka jouduin tämän tavoitteen lunttaamaan, olen mielestäni päässyt hyvinkin tavoitteeseeni. Siinä missä ennen ahdistuin musiikintulkinnista ja kaikesta missä minun piti itsenäisesti tanssia, olen oppinut nyt rakastamaan noita hetkiä ja jopa opettanut joitain tunteja pelkästään musiikintulkintaa. Olen myös oppinut kuulemaan musiikin vaihteluita(liekö viejän roolin vahvistamisella osuutta asiaan) ja tulkitsemaan niitä rohkeasti enemmän tai vähemmän tanssillisella tavalla. Mainittakoon vielä että olen saanut jotain pehmeämpää liikettä vartaloon, joka voidaan myös varmaan katsoa tanssillisuuden kehittymiseksi. 

Konkreettisempana tavoitteena olin maininnut osallistumisen lindy hop leirille, mutta sellaisia ei nyt ole juurikaan ollut tarjolla, ehkä ensi vuonna tai joskus tulevaisuudessa. 

Olin myös maininnut että en uskalla asettaa enää uusia tanssilajien oppimistavoitteita, mutta niitä olen nyt kuitenkin täyttänyt useammankin: quickstep, slow fox, samba ja jive ovat kaikki lajeja joista minulla ei ollut kokemuksia ennalta(samban ja jiven osalta olen tainnut käydä molemmista yhden alkeistunnin Valasrannan tanssileirillä joskus).

Miljoonannen kerran minun on asetettava tavoitteksi lattareiden lattarimaisuuden kasvattaminen, olen nyt lähempänä tuon tavoitteen täyttymistä kuin koskaan, joten ehkä tämä seuraava vuosi tulee olemaan lattarivuosi, tai sitten ei... :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti